Eficientă Energetică

Masuri de eficienta energetica

Eficiența energetică se bazează în general pe optimizarea consumului, care implică căutarea celei mai mici intensităti energetice, o „utilizare rațională a energiei”, prin procese și mijloace mai eficiente.

Eficiența energetică urmărește reducerea costurilor ecologice, economice și sociale induse de producția, transportul și consumul de energie.

Măsurile de eficiență energetică nu înseamnă doar economii în bugetul consumatorilor ci și o atitudine responsabilă pentru folosirea eficientă a resurselor

In cele ce urmeaza va propunem câteva măsuri eficiente care vă pot reduce costurile cu energia termică astfel încât să vă bucurați de confort şi căldură fără ca bugetul dumneavoastră să fie afectat de valoarea facturii de gaz :

Ferestrele energo-eficiente pot economisi până la 50% din energia termică pierdută prin ferestre

Izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive.

Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire

Prin izolarea pereţilor exteriori, poţi reduce până la 25% din costurile pentru încălzire

Pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.

Nu încălziţi clădirile la temperaturi mai ridicate decât este necesar.

Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp.

Izolaţi conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de căldură.

Realizati instalatiile de incalzire de preferinta cu personal autorizat si numai dupa ce vi s-a intocmit in prealabil un calcul termic ,deoarece o instalatie de incalzire bine dimensionata va reduce consumul de gaze naturale si implicit valoarea facturii dumneavoastră.

Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură între radiator şi aerul ambiental şi aerisiţi caloriferele de câte ori este cazul.

Instalaţia de încălzire şi cea de aer condiţionat nu ar trebui să funcţioneze concomitent în aceeaşi încăpere.

Folosirea apei calde

Setaţi din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Va aducem la cunostinta faptul o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.

Temperatura prea ridicată a apei provoacă irosirea de căldură la înmagazinare şi distribuţie.

Înlocuiţi pe cât posibil băile În cadă cu duşuri rapide pentru reducerea consumului de apă caldă şi implicit de gaze naturale astfel consumul de apa calda se va reduce de cel putin 2 ori.

Asiguraţi-vă de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitaţi sprijinul instalatori lor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte cel putin o data pe an(de preferinta la inceputul sezonului rece) , astfel încât să evitaţi consumul excesiv de gaze naturale.

Opriţi boilerele pe gaz şi flacăra acestora pe timpul verii. Lăsarea în funcţiune a cazanelor reprezintă risipă. Flacăra boilerelor pe gaz consumă mult gaz.

Nu continuaţi cu încălzirea cazanelor, dacă în zonele de lucru nu există necesar de căldură. Unele cazane continuă să încălzească, deşi termostatul sau întrerupătorul cu temporizare a fost oprit. Acest lucru este o cheltuială inutilă în condiţiile în care nu este nevoie de căldură.

Notaţi randamentul cazanelor. Reziduurile arderii cauzează creşterea temperaturii gazelor din conductele de ardere şi provoacă pierderi sporite de căldură. Şi formarea de piatră pe cazan poate duce la creşterea temperaturii gazului în conductele de ardere.

Alimentaţi instalaţia de încălzire şi instalaţia de apă caldă de la cazane diferite. Subdivizarea permite oprirea cazanului de încălzire vara şi realizarea de economii pe această cale.

Instalaţia de cazane trebuie să aibă o mărime corespunzătoare pentru a răspunde la necesităţile întreprinderii. Exploatarea unui cazan mai mare decât este necesar duce la irosirea banilor. Luaţi în considerare înlocuirea instalaţiilor de dimensiuni mai mari şi instalarea unui cazan mai mic pentru perioadele în care e nevoie de mai puţină căldură.

Echipamente performante

Înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aprox. 92%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aprox. 98%), pentru a obţine o economie de energie de până la 25% sau chiar mai mult.

Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează si nu de temperatura din radiatoare şi care determină o reducere cu până la 30% a costurilor de încălzire.

Montaţi robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.

Cazanele cu valoare de ardere sunt mai eficiente, deoarece extrag maximul de căldură posibil din gazele de ardere.

Izolaţi toate cazanele. Cazanele neizolate pierd căldură, acest lucru cauzează cheltuieli suplimentare mari.

Crest Energy este un furnizor independent de energie electrica si gaz, capabil sa ofere solutii energetice atractive.

Newsletter

Ramai informat! Aboneaza-te si noi te tinem la curent cu ultimele noutati in domeniul energetic!

Back to Top